Het Rode Dorp: Een buurt vol verhalen, geschiedenis en saamhorigheid

De 47-jarige Wendelijn is geboren in Weesp en is hier tot haar 25e blijven wonen. Ze voelde geen aansluiting met de omgeving waar ze woonde dus was het een makkelijke stap om in 2002 naar Hilversum te verhuizen. In eerste instantie om de centrale ligging i.v.m. haar studie waarvoor ze moest reizen, en daarna is ze om meerdere redenen nooit meer weggegaan. 

Het dorpsgevoel en de charmante bouwstijl

Wendelijn werkte naast haar studie bij de Smidse, een geweldige plek vindt ze. Ze leerde hier de vaste gasten kennen en genoot van de sociale interacties. Inmiddels is Hilversum echt thuis geworden en kocht ze 6 jaar geleden een huis in Het Rode Dorp. Het waren vooral de mooie rode bakstenen, de bouwstijl van de huizen en het gevoel van een klein dorp in Hilversum die mij aantrokken. Het huist valt op een fijne manier om je heen, niet te groot en niet te klein, precies goed. Ze geniet van haar voortuin en het contact met de buurt. “Ik vind de Hilversumse identiteit een beetje zielloos, dat is jammer maar heeft ook een andere kant die eigenlijk heel fijn is: je kunt er je eigen identiteit vormen”, zegt Wendelijn.

Een plek die bijdraagt aan de sociale cohesie

In Het Rode Dorp hangt een gezellige sfeer en de mensen zijn behulpzaam. Zo doen buurtbewoners ook weleens boodschappen voor elkaar als iemand bijvoorbeeld slecht ter been of ziek is. De Albert Heijn gelegen op een hoek in de wijk is hiervoor de plek. Er is immers geen buurtcentrum. Het is een plek waar buurtbewoners elkaar fysiek ontmoeten en onderling een praatje maken. En waar het personeel -als het nodig is- je helpt met het inpakken van je boodschappen. ‘’Het omzien naar elkaar en dienstbaar zijn voor de omgeving is iets wat kenmerkend is voor deze buurt’’, vindt Wendelijn.

Vroeger een eigen biotoop, dat voel je nog steeds

Gezien haar beroepsachtergrond als historica weet Wendelijn veel van de geschiedenis van de wijk. De woning waar Wendelijn nu woont is een voormalige arbeiderswoning voor werknemers uit de textiel- en verfindustrie. Deze industrie vestigde zich in de 19e eeuw in Het Rode Dorp. De wijk had zijn eigen kroegjes en mensen van buitenaf kwamen er niet zo snel.  

De Hondenbrug: even weg uit je dagelijkse omgeving

Wendelijn haar favoriete plek in de buurt is de Hondenbrug die over de Gooise Vaart loopt, en het fijnst is juist om daar onderdoor te lopen naar de Oude Haven. Een prachtige plek en route waar ze graag met haar kinderen komt voor een wandeling en hen bewust maakt van hun leefomgeving. Ze heeft gesprekken met mensen die dakloos zijn en zich hier vaak bevinden. Een mooi voorbeeld van omzien naar elkaar wat bij Wendelijn diepgeworteld zit en ze op haar beurt doorgeeft aan haar kinderen.“Juist door verbinding te leggen ga je voorbij ogenschijnlijke verschillen kijken”, vindt ze.