Hilversum tuinstad
Naast mediastad van Nederland is Hilversum ook dé tuinstad van Nederland. Alleen in Hilversum is namelijk de tuinstadgedachte op de schaal van de stad uitgewerkt. Aan het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw was Hilversum al bekend in de hele wereld vanwege de ontwikkeling als tuinstad van uitzonderlijke schoonheid met volkshuisvesting en schoolgebouwen van hoge kwaliteit. Dit gegeven vormt een belangrijk uitgangspunt bij het denken over de toekomst van de stad.
De Tuinstad is niet alleen een ruimtelijk concept, maar vooral ook een sociaal en economisch stadsconcept. Goed ontworpen woningen in een groene omgeving zorgden voor sterke wijken met kansen voor iedereen. De spreiding van voorzieningen versterkt de sociale samenhang en verbinding tussen de inwoners.
De Woningwet van 1901 gaf een enorme impuls aan deze ambitie. Boegbeeld was gemeentearchitect Willem Dudok, die het vertrouwen kreeg van het gemeentebestuur. Hij ontwikkelde meer dan 40 jaar lang de tuinstad Hilversum. Sleutel tot het succes vormden een lange termijn visie en vasthoudendheid. Daarnaast zette de gemeente een eigen bouwbedrijf op en bouwde de gemeente zelf woningen en openbare gebouwen. Ook de stadsplanning lag in handen van de gemeente waardoor een harmonieuze leefomgeving werd geschapen met een sterke relatie tussen stedenbouwkundig plan, groene openbare ruimte en mooie architectuur.
De tuinstad was niet in de laatste plaats het resultaat van politieke wil en moed en een visie op de stad als geheel. Innovatie en creativiteit behoren tot het DNA van Hilversum. Gedurende decennia ontwikkelde het tuinstadconcept zich en nam nieuwe wensen en eisen van een zich ontwikkelende samenleving zich op. Hilversum is trots op wat is bereikt. Niet voor niets hebben we meer dan 1100 beschermde monumenten en drie grote stadsdelen die door de rijksoverheid zijn beschermd. (Conservation areas)
De kwaliteiten van de tuinstad zijn nog steeds waardevol en actueel in de stadsontwikkeling van tegenwoordig: een fijne, afwisselende en gezonde leefomgeving waar we gelukkig kunnen wonen.
Mooie en monumentale architectuur die onze omgeving herkenbaar maakt en waar we van kunnen genieten. Die een herkenbare en herbergzame leefomgeving bieden waarmee bewoners zich kunnen identificeren en waar ze trots op kunnen zijn. Een openbare groenstructuur waarvan iedereen voelt dat het ook hun groene tuin is. Sterke wijken in een menselijke maat waar de sociale cohesie groot is en iedereen mee kan doen. Betaalbare woningen met scholen en voorzieningen in de wijk waar het mogelijk is je te ontwikkelen. En natuur om de stad die binnen 15 minuten bereikbaar zijn, waar we de illusie kunnen hebben dat het natuurgebied heel groot is omdat je de bebouwing nauwelijks ziet.
De uitdaging is om deze kwaliteiten in te zetten bij de opgaven waar we voor staan, zoals klimaatverandering en woningnood, en versterking van de sociale cohesie. Wij moeten in de tegenwoordige omstandigheden, waarbij het initiatief steeds minder bij het openbaar bestuur ligt, toch de condities scheppen voor het tot stand komen van een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving en betaalbare woningen voor iedereen.
De stad Hilversum bouwt voort op zijn verhaal en neemt dat mee naar de toekomst. Dat doen we door de kwaliteiten te versterken en te benutten in ontwikkelingen. Daarvoor wordt elke wijk geanalyseerd en de sociale, cultuurhistorische, economische en ruimtelijke waarden benoemd. Dat doen we samen met de inwoners. Zij worden actief betrokken bij de waardering van hun omgeving. Hen wordt gevraagd wat zij mooi en belangrijk vinden. Aan welk gebouw of plek zij herinneringen hebben. Wat zij willen doorgeven aan toekomstige generaties.
Erfgoed verbindt. Die verbinding begint bij de verhalen. Laten we met elkaar onze verhalen blijven delen zodat ons erfgoed onderdeel blijft van onze veranderende leefomgeving.