Stichting Steengoed Erfgoed

Het mission statement van Steengoed Erfgoed luidt:

Steengoed Erfgoed wil via een online platform een breed publiek verbinden aan onroerend erfgoed door verhalen over de Hilversumse monumenten te verzamelen, op te tekenen en door te geven op een inspirerende en toegankelijke wijze.

Steengoed Erfgoed zet zich in om inwoners en monumenten met elkaar te verbinden. Ons eerste project bestaat uit het ontwikkelen, lanceren en beheren van een online platform met de naam Steengoed Hilversum (Steengoed Gooi) dat door middel van het verzamelen van verhalen van Hilversummers de Hilversumse monumenten karakter geeft.

Hilversum kent een rijke geschiedenis. Al in de prehistorie was het hooggelegen gebied bewoond zo blijkt uit de aanwezige grafheuvels uit die tijd. In de late middeleeuwen kreeg Hilversum haar zelfstandige status maar na de aanleg van de spoorverbinding met Amsterdam in 1874 kwam de stad pas echt tot ontwikkeling. Vermogende Amsterdammers verhuisden naar Hilversum en de architectonische hoogstandjes schoten als paddestoelen uit de grond. Zo ontwierp P.J.H. Cuypers, de architect van het Centraal Station in Amsterdam, de neogotische Sint-Vituskerk. De modernistische gemeentearchitect Willem Dudok realiseerde het beroemde raadhuis van Hilversum en ook 75 andere gebouwen in de stad. Bekende architecten zoals Berlage, J.W. Hanrath, Duiker en Bijvoet lieten ook hun sporen na in de stad.

Hilversum kent 217 rijksmonumenten, 758 gemeentelijke monumenten en 23 oorlogsmonumenten. De monumenten zijn toonaangevend en sommigen zijn bekend in binnen- en buitenland. Steengoed Erfgoed gaat op zoek naar het karakter van de Hilversumse monumenten.

Er is enorm veel materiaal (zowel digitaal als analoog) over monumenten te vinden. Denk hierbij aan foto’s, films, (bouw)tekeningen, schetsontwerpen maar ook bestekken waarin ieder moertje en boutje staat beschreven. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan al deze technische wetenswaardigheden. Maar hoe interessant zijn deze gegevens voor mensen die geen kennis hebben van bouwkunde?

Om het karakter van een gebouw te beschrijven heb je mensen nodig. Een gebouw staat namelijk nooit op zichzelf want in en om gebouwen wordt geleefd. Het gebouw is dus een getuige van het leven om haar heen, een decor voor alles wat er zich afspeelt in de omgeving. De mensen die zich verhouden tot het
gebouw bepalen dus het karakter!
Wij willen het karakter van monumenten in kaart brengen door de verhalen over de gebouwen tot leven te brengen. Met de verhalen van betrokkenen inspireren we bewoners, gebruikers en andere geïnteresseerden. We verzamelen verhalen waarin het monument centraal staat en deze verhalen geven we door. Dit doen wij door het maken van een platform met informatie en achtergrondverhalen. Verder maken we filmportretten met ambassadeurs van de monumenten. Ook zoeken we nadrukkelijk verbinding met de regionale erfgoedinstellingen om hun content een platform te bieden.

Hoe meer je weet over het erfgoed in je stad, hoe sterker de band met je omgeving. Trotse bewoners en bezoekers zijn ambassadeurs voor je stad!

Bestuur:

Voorzitter: Leo Kerkhoff (documentairemaker, regisseur)
Secretaris: Gijs Konings (cameraman, redacteur)
Penningmeester: Janneke Siezen (communicatieadviseur, redacteur)

Meedoen?

Heb je een mooi verhaal over een monument? Wil je ambassadeur worden van je lievelingsplek in Hilversum? Of heb je nog mooi materiaal op zolder liggen dat de moeite waard is om te delen? Neem contact met ons op!

Vrijwilligers gevraagd!

Heb je een vlotte pen en lijkt het je leuk om af en toe een monument te beschrijven? Neem dan contact met ons op!

Vrienden

Steengoed Hilversum werkt samen met organisaties die het erfgoed van de regio een warm hart toedragen. Tijdens Erfgoedgesprekken in 2019 en 2020 en tijdens andere ontmoetingen hebben wij de behoefte aan een digitaal erfgoedhuis gepolst bij deze organisaties. Zij helpen ons door het delen van hun verhalen, content en kennis. Daar zijn wij heel blij mee!

Historische kring Albertus Perk
Dudok Architectuur Centrum
Naerdincklant
Collectie Hilversum
Tussen Vecht en Eem
tgooi.info
Dudok.org
Stichting de Hof
Vrienden van ‘t Gooi
Gooi en Vecht Historisch
Hilversum Pas Op