Hilversumse Meent
Hilversum verzamelt verhalen over de plekken van betekenis in jouw wijk. Verhalen van inwoners die trots zijn op hun wijk en dat graag willen delen, zodat ze bewaard blijven voor volgende generaties. Dat doen we door het vastleggen van de verhalen en het maken van wijktentoonstellingen.
Van Weilanden naar Woonwijk
In de swingende jaren zestig en zeventig veranderde Nederland razendsnel, met economische groei en flinke maatschappelijke veranderingen. Dit zien we ook terug in de manier waarop nieuwe woonwijken zoals de Hilversumse Meent uit de grond werden gestampt.
De Hilversumse Meent ligt een stukje van het centrum van Hilversum, dichtbij Bussum en omringd door prachtige natuur zoals het Naardermeer en Spanderswoud. Ooit was het een rustig veenweidegebied waar koeien graasden, beheerd door de lokale boerengemeenschap, de erfgooiers. Maar in de jaren zeventig kreeg dit gebied een metamorfose tot een hippe woonwijk.
Bloemkoolstructuur
De plannen waren behoorlijk ambitieus: er moesten veel huizen worden gebouwd om aan de groeiende vraag te voldoen. De uiteindelijke opzet van de wijk, bekend om zijn bloemkoolstructuur met veel woonerven en groene zones, werd in de jaren zeventig echt vormgegeven. Dit ontwerp was bedacht om zowel een fijne woonomgeving als voldoende ruimte voor recreatie te bieden. De historische weg, de Melkmeent, werd behouden. Dit hielp om het landelijke gevoel van de omgeving te bewaren, terwijl er toch een nieuwe wijk verrees.
Betrokkenheid bewoners
Wat echt bijzonder is aan de Hilversumse Meent, is de manier waarop bewoners betrokken werden bij het ontwerp. Er was veel aandacht voor de verbinding tussen wonen en gemeenschapszin, wat terug te zien is in de zorgvuldig ontworpen ontmoetingsplekken en de publieke ruimtes. Deze plekken dragen vandaag de dag nog steeds bij aan een sterke wijkidentiteit.
Verschillende architecten en woningbouwverenigingen hebben hun stempel op de wijk gedrukt. Dit leidde tot een mix van huizen, van experimentele woongroepencomplexen tot traditionele rijtjeshuizen, die samen zorgen voor een dynamische en veelzijdige woonomgeving.
Geliefde woonomgeving
De Hilversumse Meent staat als een boegbeeld voor slimme stedenbouw, waarbij natuur, historie en modern wonen hand in hand gaan. Deze wijk laat zien hoe je met goede planning en betrokkenheid van bewoners een levendige en geliefde woonomgeving kunt creëren.
Wat willen bewoners behouden voor volgende generaties?
- Het dorpse karakter
- De ruimte en de fijne tuinen
- De groene omgeving
- De rust die ontstaat door de hofjes en woonerven
- Genoeg openbaar vervoer om de bereikbaarheid goed te houden
De Wandelmeent
Midden in de jaren 70 wijk ligt een straatje waar geen auto of fiets mag rijden. De huizen vallen er op door hun ronde daken en rode gevels met gele of blauwe kozijnen: de Wandelmeent.
In de straat zijn 50 woningen en gemeenschappelijke ruimtes te vinden. De woningen variëren in grootte en zijn verdeeld over ‘’klusters’’. Een kluster bestaat uit vier of vijf woningen met een gemeenschappelijke tuin, berging en keuken waar gezamenlijk gekookt en gegeten wordt. De mensen die er wonen beschouwen het echt als een dorpje in een dorp. ‘’De bebouwing is leuk en het is er heel gezellig’’
Kunstwerk stratenplan Hilversumse Meent
“We gaven mijn schoonvader vroeger een kaart mee van de Meent als hij de hond ging uitlaten, anders raakte hij de weg kwijt.”
Het Schaarmeesterspad
Dit fietspad is in 2013 aangelegd om een snellere toegang tot de kinderboerderij aan de Melkmeent te creëren.
Het pad werd in coronatijd veel gebruikt om te wandelen richting Weesp. De biodiversiteit wordt in deze groengordel enorm gewaardeerd. Er zijn onder andere reeën en ijsvogels te spotten!