Architect in Hilversum
Jan Dullaart
Jan Dullaart was een bevlogen architect
Jan Dullaart wordt op 26 november 1891 geboren in het agrarische dorpje Linschoten. Dullaart moet een bevlogen mens zijn geweest, want in 1917 ontwerpt hij het nieuwe raadhuis van Linschoten. Niet alleen bevlogen, maar kennelijk ook overlopend van het talent, als je zo jong zo’n opdracht krijgt. Hij leert Catherina Geertruida van der Smit kennen, en vestigt zich in Hilversum. Ze trouwen ook daar, en vestigen zich met hun twee dochters op de Trompenbergerweg 37.
Aimabel
Hij houdt op maar liefst twee plaatsen kantoor, in Hilversum op de Javalaan 13, en in Heerlen op de Vlotlaan. In Heerlen wordt overigens nog steeds een door hem ontworpen huis door familie bewoond. Ondanks dat hij zo veel en zo hard werkt, heeft hij altijd tijd voor zijn kinderen, hij is een uiterst aardige en aimabele man, gedreven en eigenwijs, maar ook lief en zorgzaam.
Dat Jan Dullaart zo goed en degelijk bouwt, ontgaat ook helaas de Duitsers niet. In de Tweede Wereldoorlog wordt het huis op de Trompenbergerweg door Generaal Blaskowitz van de Weermacht gevorderd. Jan Dullaart en gezin vertrekken naar de Javalaan 13, waar hij eerder kantoor hield in de tuin, en nemen daar, tot het einde van de oorlog, hun intrek.
Productief
Hij ontwierp tussen 1923 en 1927 de Sophialaan, in 1923 de Lutherse Kerk aan de Bergweg 6, en in 1924 het woon,- winkelhuis Kerkstraat 98, waar nu parfumerie Douglas is gevestigd. In 1926 ‘De Kameel’, en in 1928 villa Benvenuta aan de Bussummergrintweg. En passant vindt hij ook nog de tijd om tussen 1923 en 1925 voor woningbouwvereniging De Gemeenschap in Nijmegen het zuidelijk gedeelte van de Spoorbuurt te ontwerpen, een tuinstadwijk met 158 woningen. Villa’s aan de Dalweg in Hilversum, aan de ‘s-Gravelandseweg, in 1928 de Nagtglassloot brug in Naarden, allen door zijn hand ontworpen.
Na de oorlog blijft Jan Dullaart onverminderd productief. Het is de tijd van de Wederopbouw, er moet gebouwd worden. Zo ontwerpt hij onder andere een aantal gezinswoningen op de Moerbeilaan in Hilversum in 1950 en 1951, in 1955 het Witte-Kruis gebouw in Amstelveen, en in 1957 flatgebouw Corversbos, in de volksmond de hunkerbunker genoemd, voor alleenstaande, werkende vrouwen.