Noordoost
Hilversum verzamelt verhalen over de plekken van betekenis in jouw wijk. Verhalen van inwoners die trots zijn op hun wijk en dat graag willen delen, zodat ze bewaard blijven voor volgende generaties. Dat doen we door het vastleggen van de verhalen en het maken van wijktentoonstellingen.
Hilversum Noordoost, ooit een landschap van heide en weilanden, is nu een levendige wijk waar rust en het stadse samenkomen. Het verhaal begint in de jaren ’30 met de plannen van architect Willem Marinus Dudok. In de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog wordt verder gebouwd aan de moderne, groene wijk van vandaag.
Een wijk van de tekentafel van Dudok
Lang voordat er huizen in het noorden van Hilversum stonden, werd het gebied gebruikt door de Erfgooiers, die hier hun vee lieten grazen. Ook liepen er oude zandwegen door het gebied, zoals de Doodweg, een historische route naar het St. Janskerkhof in Laren. In 1933 had de beroemde architect Willem Marinus Dudok het uitbreidingsplan voor Hilversum Noord al voorzien. Zijn idee: een groene, ruime wijk met veel aandacht voor natuur en licht. Deze zou gebouwd worden rond de Noorderbegraafplaats uit 1930. Toch zou het nog tot na de Tweede Wereldoorlog duren voordat de bouw echt op gang kwam. De wijk moest de balans bewaren tussen bebouwing en de omliggende natuur, met brede lanen en veel groen om de typische tuinstad-sfeer te behouden. Vanaf de jaren vijftig kwamen de eerste huizenblokken. Deze bestonden uit een mix van eengezinswoningen, portiekflats en rijtjeshuizen, ontworpen om te voldoen aan de naoorlogse woningnood.
Alles in de buurt
Hilversum Noordoost werd volgens de ‘wijkgedachte’ ingericht. Dit betekent dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is: scholen, buurtwinkels en speelplekken voor kinderen. Winkels werden vaak gecombineerd met woningen erboven, zoals aan de Berlagelaan. Ook de verbindingen met de rest van Hilversum waren goed geregeld, zoals de Snelliuslaan en de Simon Stevinweg.
Groen als rode draad
Het groen speelt een hoofdrol in Hilversum Noordoost. De Noorderbegraafplaats, ook ontworpen door Dudok, is het groene middelpunt van de wijk. En dan is er nog de Westerheide, direct grenzend aan de wijk, een geliefde plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Kleine bossen langs de Erfgooiersstraat schermen het uitzicht af waardoor de wijk nauwelijks zichtbaar is vanaf de natuurgebieden.
Hilversum Noord vandaag
Vandaag de dag is Hilversum Noordoost een wijk waar het goed wonen is. Het heeft de charme van een groene, rustige omgeving met voorzieningen in de buurt en het centrum vlakbij. De afwisselende architectuur vertellen het verhaal van een wijk die met zorg is ontworpen en opgebouwd. Het is een prachtige plek waar natuur en stedelijke ontwikkeling samenkomen.
Wat willen bewoners behouden voor volgende generaties?
- De Berlagevijver om te schaatsen, sleeën en vissen
- De Noorderbegraafplaats. Het is een fijne plek om te wandelen en tot rust te komen.
- De heide. Met de fiets op wandelend ben je zo op de heide. Fijn om de natuur in de buurt te hebben.
- De ruimte in de breed opgebouwde lanen. Het is een goede combinatie van wonen en veel groen.
Kapperszaak aan de Larenseweg
Barbershop in oude politiepost van Dudok
Herinneringen aan de Berlagevijver
De Berlagevijver is Yvonne’s favoriete plek.
“Deze plek brengt zoveel mooie herinneringen terug. Het water en de eendjes geven rust, en kinderen vinden het fantastisch om de eendjes te voeren. Maar het was ook een echte ontmoetingsplek voor jong en oud. Zo’n 36 jaar geleden kwam ik hier vaak met mijn kinderen. Er stond meestal een oude man te vissen, en mijn dochter van drie of vier ging altijd bij hem kijken en een praatje maken.
Ik had zelf een vishengel voor haar gemaakt van een stok, een stuk touw en een wasknijper als haak. Samen met ‘ome Piet’ stond ze daar te vissen. Hij bracht zelfs een krukje voor haar mee, zodat ze gezellig naast elkaar naar het water konden staren, wachtend of er een vis zou bijten. Ik zat ondertussen op een bankje met haar kleine broertje en keek ontroerd naar het tafereel. Het was zo mooi om die bijzondere vriendschap te zien ontstaan.”
Speeltuin Erfgooierstraat
Een leuk onderdeel van deze speeltuin is de aanwezigheid van een ‘kinderzwerfboek’-station. Hier kunnen kinderen gratis kinderboeken meenemen en achterlaten, wat het leesplezier toegankelijk maakt voor alle kinderen.
”Hier kwam ik als kind altijd en nu kom ik hier met mijn eigen kinderen. Ik vind het bijzonder om te ervaren hoeveel een plek met je kan doen. Zo vertel ik mijn kinderen hoe ik als kind zelf bij de speeltuin kwam, nieuwe vriendjes maakte en hoe we hier dan samen speelden. Prachtig verborgen pareltje voor de kinderen uit Noord maar eigenlijk voor alle kinderen uit Hilversum. Het zit dan wel vrij verborgen maar het is onder de Hilversummers zeer bekend.”