HILVERSUM

De Geus

  • Geuzenweg 82-84, 1221 BV Hilversum

Start met saucijzenbroodjes

Een feestelijke opening is niet compleet zonder saucijzenbroodjes. Dat moet een blij bestuurslid hebben gedacht op 1 mei 1906. Want toen gingen de deuren van de Geuzenschool open met deze heuse traktatie en met L.W.J. van Hasselt als eerste schoolhoofd.

School in kinderrijke wijk

De Geuzenschool ging van start met vier onderwijzers en een ‘kwekeling’, die de opleiding op de kweekschool nog volgde. Over ’t Spoor was een kinderrijke wijk en het aantal leerlingen groeide snel: binnen een jaar, op 1 januari 1907 waren het er 148 en weer een jaar later al 202.

Uitbreiding nodig

Meer leerlingen vraagt om meer ruimte. De Geuzenschool werd daarom al snel uitgebreid. Oorspronkelijk bestond het rechthoekige gebouw uit een begane grond met een zolder, met rechts ernaast de woning voor schoolhoofd Van Hasselt. In 1912 werd er een extra verdieping op de school gebouwd. Later volgden nog een serre, twee klaslokalen en een gymlokaal.

Voorbeeld van overgangsarchitectuur

Zowel de school als de woning zijn ontworpen door architect E. Hogervorst. De gebouwen zijn een voorbeeld van overgangsarchitectuur: een bouwstijl die rond 1900 werd toegepast en zijn naam dankt aan de overgang van neostijlen naar een modernere stijl met toepassing van verschillende elementen. Zoals art niveau. Dat is ook zo bij de Geuzenschool en de onderwijzerswoning: Hogervorst heeft art nouveau-elementen gebruikt in de detaillering. Ook de decoratieve muurankers van de school en de boogvormige portiek zijn typerend voor overgangsarchitectuur. Op de gevel werd het jaartal 1906 toegevoegd en de tekst ‘School met den Bijbel’.

Buurtcentrum met ballet en biodanza

Begin jaren zeventig werd de school gesloten. Daarna kwam het gebouw in handen van de gemeente, die in de wijk een buurtcentrum wilde vestigen. In andere wijken was er al een buurthuis, in Over ’t Spoor nog niet. In 1980 werd het gebouw gehuurd door de Centrale Stichting voor Sociaal Cultureel Werk. Na een verbouwing werd het gebouw door diverse clubs in gebruik genomen. Vandaag de dag is Wijkcentrum ‘De Geus’ er nog steeds gevestigd en kunnen belangstellenden er terecht voor diverse cursussen: van ballet tot biodanza en van Italiaans tot modelbouw.

  • Bouwjaar 1906
  • Opdrachtgever Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen met den Bijvel onder den zinspreuk ‘Eben Haëzer’
  • Architect(en) E. Hogervorst
  • Stroming Overgangsarchitectuur

Gemeentelijk Monument

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Geuzenschool rond 1908

Foto’s

Verhalen

‘Geduchte’ wijkuitbreiding leidt tot Geuzenschool

Opdrachtgever van de Geuzenschool was de Vereniging tot Stichting en Instandhouding van Scholen met den Bijbel onder den zinspreuk ‘Eben Haëzer’. De wijk Over ’t Spoor breidde zich ‘geducht’ uit en ‘begon te roepen om bearbeid te worden in Christus naam’, zo staat in het gedenkschrift van de vereniging. De school moest er daarom komen ‘als een Evangelisatiepost’. De schoolvereniging bouwde meer scholen in Hilversum, met namen van het Koninklijk Huis: de Emmaschool, de Wilhelminaschool en de Julianaschool.

Burgemeester van Over ’t Spoor

Lambertus Willem Johannes Van Hasselt was een zendelingszoon en geboren op Nieuw Guinea. Nog net 23 was hij, toen hij in 1906 schoolhoofd van de Geuzenschool werd. Hij zou die functie tot 1942 blijven bekleden. Hij was een geliefd persoon in de wijk Over ’t Spoor en werd ook wel ‘burgemeester van Over ’t Spoor’ genoemd. Hij zette niet alleen door zijn jarenlange directeurschap in voor de wijk, maar ook op vele andere manieren. Zo was Van Hasselt inspecteur van het christelijk lager onderwijs en ouderling en scriba in de Nederlands Hervormde Kerk. Vanwege zijn inzet voor de gemeente Hilversum werd Van Hasselt na zijn overlijden ingeschreven in het Gulden Boek der Gemeente Hilversum. De huidige L.W.J. van Hasseltschool aan de Banckertlaan is vernoemd naar hem.

25-jarig jubileum

Op 1 mei 1931 vierde de Geuzenschool haar 25-jarig bestaan. Ook werd gevierd dat directeur Van Hasselt even lang in dienst was bij de school. Er werden kinderfeesten gehouden in het Kegelhuis, waarbij de leerlingen een film konden kijken en gezongen werd. ’s Avonds werd in de Nieuwe Kerk een ‘openbare samenkomst’ gehouden, waarbij predikanten en onderwijzers aan het woord kwamen en een kinderkoor optrad.

Bonnetje om te baden

Schoolhoofd Van Hasselt was ook voorzitter van het badhuis aan de Huygensstraat. Dit badhuis lag tegenover de Geuzenschool. De leerlingen van de school kregen elke week een bonnetje om er op zaterdag een bad te kunnen nemen.