HILVERSUM

De watertoren

  • Jacobus Pennweg 16, Hilversum

Op de Trompenberg, het hoogste punt van Hilversum, pronkt de Hilversumse watertoren. De berg ligt op 27 meter boven NAP. De gebouw staat daar, omdat een watertoren volgens de Wet van de communicerende vaten bij voorkeur op een hoge plek dient te staan. Maar dat is niet de enige reden dat de toren daar in 1893 verrees.

Villawijk De Trompenberg

In 1875 nam een aantal vooraanstaande Hilversummers het initiatief tot de oprichting van de NV Herstellingsoord De Trompenberg. De vennootschap kocht een groot terrein op de Trompenberg om daar een herstellingsoord te stichten. In de praktijk was de NV echter vooral een ontwikkelingsmaatschappij. De bestuurders lieten het gebied inrichten in de populaire Engelse landschapsstijl. De kavels werden uitgegeven aan vermogende particulieren die daar door populaire architecten weelderige landhuizen lieten ontwerpen. De NV Utrechtse Waterleiding Maatschappij zorgde voor de drinkwatervoorziening met stromend water. Dat stimuleerde de verkoop van de kavels. De bewoners van het villapark waren daardoor namelijk niet zoals de rest van Hilversum op een waterpomp aangewezen. Op het hoogste punt van de Trompenberg liet de maatschappij een watertoren bouwen. De Utrechters gaven een Belgisch waterleidingbedrijf, de Compagnie Générale des Conduites d’Eau uit Luik, opdracht de toren te ontwerpen. De Belgen kozen voor een gebouw in neoromaanse stijl met een hoogte van 24,5 meter. De Duitse firma F.A. Neuman uit Eschweiler leverde het metalen reservoir met een inhoud van 600 m3. De bewoners van de Trompenberg waren op dat moment de enigen die zich zo’n drinkwatervoorziening met stromend water konden veroorloven.

Nog steeds in gebruik

De watertoren maakt nog steeds deel uit van de drinkwaterlevering aan de huizen in de omgeving. Het is een rijksmonument en werd in 2000 volledig gerestaureerd. Daarbij werd de spits, die bij het bombardement in 1944 verloren was gegaan, weer in ere hersteld.

  • Bouwjaar 1893

  • Opdrachtgever Utrechtse Waterleidingmaatschappij
  • Architect(en) Compagnie Générale des Conduites d’Eau uit Luik

  • Stroming Neoromaans

  • Hoogte toren: 24,5 meter, diameter reservoir: 10 meter

Rijksmonument

Pieter Hoogenraad
Pieter Hoogenraad is historicus. Hij schreef verschillende boeken en artikelen over de geschiedenis van Hilversum. Daarover verzorgt hij tevens lezingen en excursies. Wegens zijn verdienste voor de Hilversumse samenleving werd hij in 2019 ingeschreven in het Gulden Boek van de gemeente.

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.

Foto’s

Verhalen

Het bombardement van 1944

Op 29 december 1944 voerde een squadron van de Royal Air Force een bombardement uit op de wijk Trompenberg. Daarbij werd de omgeving van de watertoren zwaar getroffen. Zeven mensen kwamen om het leven onder wie een baby. De watertoren liep ernstige schade op evenals het naastgelegen garagebedrijf en een aantal huizen in de omgeving. Rond de watertoren bevonden zich geen belangrijke Duitse objecten. Het is daarom nog steeds een raadsel waarom de geallieerden dit gebied als het doelwit uitkozen.

Door het bombardement was het waterreservoir in de toren beschadigd en gaan lekken. In de daarop volgende weken repareerden twee Hilversummers ’s nachts in het geheim het reservoir met hun lasapparaten. Ze liepen daarbij een groot risico, omdat die werkzaamheden door de Duitse bezetters streng waren verboden.

Volle bak

De inhoud van het reservoir is 600m3. Hoewel de watertoren meer dan honderd jaar oud is, heeft hij nog steeds een functie. Als bij warm weer Hilversummers massaal hun tuin aan het sproeien zijn, regelt de watertoren dat er voldoende druk op de waterleiding staat.