HILVERSUM
Sonneheerdt
Sonneheerdt in zo’n huis dat je niet voorbij kunt lopen zonder even stil te staan. Het is een imposante villa aan het einde van de zichtas die wordt gevormd door de Nimrodlaan. Niet voor niets wezen de leden van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk Sonneheerdt aan als een van de tien mooiste huizen van Hilversum. Het staat sinds 2002 op de rijksmonumentenlijst.
Pieter Blom en Ada van Lennep
Sonneheerdt werd in 1910 gebouwd in het Nimrodpark, dat toen nog volop in ontwikkeling was. De opdrachtgevers waren Pieter Blom en jkvr. Ada van Lennep, die in 1886 in het Hilversumse raadhuis aan de Kerkbrink in de echt werden verbonden. Ada was de dochter van Christiaan van Lennep, een Hilversumse patriciër die woonde aan de ’s-Gravelandseweg in het huis waar nu Sociëteit De Unie is gevestigd. De Van Lenneplaan in de Boombergwijk is naar hem genoemd. Pieter was firmant van Blom en Van der Aa, makelaars in verzekeringen. De naam van zijn bedrijf prijkte decennialang op de kap van het Amsterdamse Centraal Station.
Pieter en Ada verleenden de opdracht voor het ontwerp van hun nieuwe woning aan de Hilversumse architect Everwyn Verschuyl. Die ontwierp de villa in de neoclassistische stijl. Het huis kreeg een vloeroppervlakte van 1250 m2, voldoende voor een gezin met vier kinderen en een of meer inwonende personeelsleden. Dirk Versteeg, die ook betrokken was bij het ontwerp van het Rosarium in de Boomberg, tekende het ontwerp voor de imposante tuin. Helaas hield het huwelijk van Pieter en Ada geen stand. In 1929 ging het echtpaar uit elkaar waarna Ada het huis tot haar overlijden in 1941 alleen bleef bewonen.
Bezettingstijd
Tijdens de Bezetting vestigde het hoofdkwartier van de Duitse Wehrmacht in ons land zich in de Trompenberg. Sonneheerdt was een van de panden die de militairen confisqueerden voor hun staf. Aan het eind van de oorlog nam de beroemde parachutistengeneraal Kurt Student er zijn intree. Tijdens het Britse bombardement op Trompenberg op 20 maart 1945 liep het pand lichte schade op.
Studiecentrum voor militair leiderschap
Na de oorlog deed de villa aanvankelijk dienst voor de opvang van repatrianten uit Nederlands-Indië. Maar spoedig daarop werd het monumentale pand verbouwd tot hotel-pension, onder meer voor mensen die er voor langere tijd verbleven. De naam van het hotel, Sonne-heerdt (toen nog met een streepje), kwam prominent op de voorgevel te staan. Op den duur liep het aantal overnachtingen echter terug, zodat het hotel moest sluiten. Sonneheerdt kwam in handen van Defensie. Op 9 januari 1960 verrichtte prins Bernhard de plechtige opening van het Studiecentrum voor militair leiderschap. Het was de tijd van de Koude Oorlog en de crème de la crème van de Nederlandse krijgsmacht bereidde zich er voor op een confrontatie met de Russen. Zoals bekend kwam die er niet, zodat Defensie het pand in 1989 van de hand deed. De nieuwe eigenaar, Dirk Jan Koekkoek, ging er wonen met zijn gezin. Hij liet het pand onder meer uitbreiden met een overdekt zwembad en een koetshuis. Na het faillissement van Koekkoek stond de villa lange tijd te koop. Maar inmiddels is Huize Sonneheerdt in nieuwe handen overgegaan en heeft het pand weer nieuwe bewoners gekregen.
Gemeentelijk Monument