HILVERSUM

Werf 35

In 1916 kwam de eerste fabriek naar Hilversum. Vanuit Amsterdam vestigde zich de Koninklijke Farmaceutische Handels Vereeniging. De Pleisterfabriek. Voor die tijd was ‘ie ver van het dorpscentrum gelegen. Al snel kreeg de fabriek buren en het industrieterrein werd uiteindelijk de gemeentewerf van Hilversum.

In het oudste gebouw, de pleisterfabriek, huist nu restaurant Chef a/d Werf.

Aan de Werf

De fabriek ging in 1929 dicht, want de productie verplaatste zich naar Meppel. Het gebouw en het terrein werden gekocht door de gemeente Hilversum, die het vanaf 1930 ging gebruiken als gemeentewerf. In die tijd groeide de gemeente explosief en had ruimte nodig voor opslag en om vuilniswagens, straatveegmachines, rioolzuigers etc. te kunnen stallen en onderhouden.

In 2011 heeft de Gemeente haar werf verlaten. Door ontbrekend onderhoud voldeed het complex niet meer aan de ARBO-eisen. Bovendien werden veel overheidsactiviteiten geprivatiseerd.

Creatieve werkplaats

Bijna alle gebouwen van de ‘Pharmaceutische Handelsvereeniging’ staan er nog, alleen de schoorsteen is verdwenen. De oorspronkelijke fabriek uit 1916 is het gebouw in het midden met de drie puntdaken. De latere uitbreidingen (1917-1924) hebben allemaal sheddaken.

Een sheddak, zaagdak of zaagtanddak werd vooral bij lange fabriekshallen toegepast. Een reeks evenwijdige zadeldaken met ongelijke schilden. De nokken zijn oost-westgericht. De schilden zijn voorzien van vele ramen.Het gevolg van dit alles is dat de gehele hal gelijkmatig verlicht wordt.

Tegenwoordig worden fabriekshallen ook overdag met tl-buizen verlicht. Dit heeft het gebruik van sheddaken sterk doen afnemen. Maar nu is er opnieuw belangstelling voor het sheddak, zowel vanuit ecologische redenen (al dan niet in combinatie met zonnepanelen) alsook vanwege het mentale aspect van daglicht op werknemers. De panden van de voormalige gemeentelijke werkplaats zijn dus totaal niet verouderd.

  • Bouwjaar 1916
  • Architect(en) Onbekend
  • Stroming Industrieel

Gemeentelijk Monument

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.

Foto’s

Bekijk het portret met onze ambassadeur

Verhalen

Creatieve pleisterplaats

In 2012 kreeg de werf een nieuwe eigenaar.

Spil Games is een internationaal online gaming bedrijf met ruim 250 medewerkers in dienst. De plannen van de onderneming sluiten aan bij de wensen van de gemeente. De karakteristiek van de oude industriële bebouwing blijft behouden en de nieuwe identiteit past uitstekend bij de mediastad. Karres en Brands Landschapsarchitecten maakten het stedenbouwkundig plan. Architectenbureau Fritz ontwierp een nieuwe identiteit in een traditioneel decor.

De industriële panden op het 1,8 hectare grote terrein worden de komende jaren getransformeerd. In 2030 zal de voormalige gemeentewerf aan de Mussenstraat het imago hebben van het ‘Media Nest’.